Stichting Houtzagerij Nooit Gedacht

Help ons mee om stoomhoutzagerij Nooit Gedacht te behouden voor de toekomst!

De houtzagerij

Sinds 1875 bevindt stoomhoutzagerij ‘Nooit Gedacht’ zich aan de J.F. Stuutstraat 6 te Nieuwe Pekela, een uniek complex dat tot 1992 onder leiding van de familie Schuring in bedrijf is geweest.

Het unieke van deze houtzagerij is dat er eigenlijk sinds het begin van de vorige eeuw nauwelijks veranderingen zijn geweest aan het oorspronkelijke ontwerp, behalve een aanbouw uitgevoerd in de jaren twintig is een groot deel nog steeds in oorspronkelijke staat, waarbij ook de uit 1915 daterende stoommachine nog steeds aanwezig is. Daarnaast is de houtzagerij onderdeel van een uitgebreid complex waaronder de directeurswoning, een dienst/knechtenwoning, houtopslag en een schoorsteenpijp, op het terrein zelf is nog een deel van het smalspoor voor het vervoer van hout aanwezig.

In 2003 is het gehele complex op initiatief van de ‘Stichting Industrieel Erfgoed Noord-Nederland’ (SIEN-N) op de Rijksmonumentenlijst geplaatst onder complexnummer 520979, en bestaat derhalve uit vijf complexonderdelen te weten:

  • Nr. 520980 stoomhoutzagerij
  • Nr. 520981 directeurswoning
  • Nr. 520982 dienstwoning/knechtenwoning
  • Nr. 520983 schoorsteenpijp
  • Nr. 520984 houtschuur

Het complex is inmiddels verdeeld over twee particulieren. De directeurswoning heeft achterstallig onderhoud en is inmiddels overgegaan op een nieuwe eigenaar die het voornemen heeft om de woning te restaureren.
De toestand van de rest van het complex is in ernstige mate verslechterd, wind en regen krijgen steeds meer vrij spel en het gevaar voor volledige instorting komt in snel tempo dichterbij. Daarnaast vormt de kans op schade door vandalisme, diefstal en brandstichting ook een serieuze bedreiging.
Het zou een gemiste kans zijn om dit prachtige stukje Pekela te verliezen. De stoomhoutzagerij kan voor de gemeente Pekela een prachtig uithangbord worden en mede op een positieve manier de gemeente Pekela op de kaart zetten. De mogelijkheden om dit monument in gerestaureerde staat te exploiteren zijn legio.

Door de unieke ligging aan het Pekelder hoofddiep en de ligging ten opzichte van Ommelanderwijk, Veendam en Stadskanaal is dit een bij uitstek geschikte locatie voor toerisme en recreatie, het houden van diverse fairs, workshops etc. zonder dat hierbij het authentieke karakter verloren gaat.

Verder kan de stoomhoutzagerij ook op het gebied van educatie een belangrijke taak vervullen, hier vindt de verwerking van een ruwe boomstam tot planken plaats, maar ook de verdere verwerking tot een bruikbaar eindproduct is hier te aanschouwen. Het is voor jong en oud de perfecte plek om kennis te maken met de houtbewerking zoals dit bijna 150 jaar geleden op ambachtelijke wijze plaats vond.  

Hieronder kunt u het rapport 'Van dik hout zaagt men planken' uit 1999 downloaden, dit rapport vormde de basis van de huidige rijksmonumenten status:
 

  


E-mailen
Bellen
Info